Mandelolja - Prunus amygdalus dulcis (Söt mandelolja)
Karakteristiska egenskaper:
* Innehåller en hög halt av vitamin E
* Tillgängliga kvaliteter: raffinerad, kallpressad, rostad
Utvinning:
Det mandelolja som utvinns genom kallpressning raffineras sedan eller lämnas helt naturlig. De torra mandlarna pressas efter att de har befriats från föroreningar och skal. Oljan får stå i flera dagar efter pressningen så att de slemmiga beståndsdelarna kan sedimentera. Dessa separeras sedan genom filtrering. Pressresterna, som säljs som mandelklöver, innehåller fortfarande upp till 10 % fet olja. Från 1 ton skalade mandlar utvinns cirka 400 L mandelolja.
Användningsområden
Livsmedel:
* Högkvalitativ salladsolja
* På grund av sin mandelsmak passar den för tillagning av sötsaker
Farmaci:
* Användning som salvsingredien
* Lösnings- och dispergeringsmedel för oljiga injektioner
Kosmetik:
* Basolja för alla hudtyper
* Återfuktar huden
* Lindrar irritation
CAS-nr: 8007-69-0
Hållbarhet: minst 12 månader vid svala förhållanden och oöppnad behållare
INCI-namn: Prunus Amygdalus Dulcis Oil
Jodtal: 95-105
Linolsyra: 20.0-30.0 %
Syrahalt: max 1
Förpackning: 27 kg kanister / 190 kg fat / 900 kg IBC
Oljesyra: 60.0-70.0 %